Световния пробег на хармонията премина и през Стара Загора
Световния пробег на хармонията премина и през Стара Загора / Община Стара Загора

Днес по обед в Стара Загора пристигнаха бегачите от Световния пробег на хармонията. Тази гражданска инициатива насърчава разбирателството, приятелството и хармонията по света.

Световния пробег на хармонията всъщност е щафета, в която група бегачи от различни страни пренася горящ факел - символ на стремежа към единна планета. Маршрутът на пробега преминава през над 100 страни на света, като инициативата няма за цел набирането на средства, или пропагандиране на политически идеи. Световния пробег на хармонията е основан през 1987 година от Шри Чинмой, който вярва, че спортът е мощно средство за постигане на хармония на земята.

В Стара Загора бегачите бяха посрещнати от заместник-кмета на общината Белчо Белчев, който ги приветства с думите: „Добре дощли в града с 8000 годишна история и с най-правите улици". Белчев поздрави участниците в пробега и им пожела успех. 
От своя страна бегачите връчиха факела си на Белчо Белчев, споделяйки, че по време на различните бягания той е бил носен от личности, като Мохамед Али, Майка Тереза, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов и Карл Люис. Гостите изпяха специално за своите домакини химна на Световния пробег.

Тази година Световния пробег на хармонията стартира през месец февруари в ирландската столица Дъблин. Маршрутът преминава през 49 европейски държави, една от които България. Крайната спирка на грандиозното бягане е руската столица Москва. Групата трябва да пристигне там на на 27-ми септември, като общата дължина на пробяганите километри в Европа е 24 000.

В групата бегачи, която пристигна в Стара Загора има хора от Австрия, САЩ, Франция, Сърбия, Унгария, Литва, Холандия, Украйна и рабира се България.    Малко след пристигането си в Стара Загора групата бегачи се отправи към Нова Загора.