Световен ден на психичното здраве
Световен ден на психичното здраве / netinfo
На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. То е комплексна част от здравето, чрез която личността осъзнава своите познавателни, емоционални и поведенчески способности.

По данни на Световната здравна организация 400 милиона човека страдат от психични и поведенчески разстройства или имат психосоциални проблеми. Засегнати могат да бъдат всички - възрастни, стари хора, деца или юноши.

В Регионалната здравна инспекция има Консултативен кабинет. ”Той е открит през месец май 2005 година по повод 31 май – Световния ден за борба с тютюнопушенето. Работи основно в две направления – борба с тютюнопушенето и профилактика на психичното здраве”. Това каза тази сутрин в предаването Дарик кафе психологът от Регионалната здравна инспекция Галина Димитрова.

От началото на годината от проведените общо 202 индивидуални консултации, 168 са в сферата на профилактиката на психичното здраве.

Работното време на Консултативния кабинет е от 08:30 до 12:30 и от 13 до 17 часа, от понеделник до петък, а консултациите са безплатни.

“От изключителна важност е хората да намерят оптималното ниво на стрес и да се научат да го управляват ефективно. Добре е всеки да отделя време за разходки и спорт, за да разтовари напрежението”, каза още Галина Димитрова.