Светофарите със звукови сигнали за незрящи
Светофарите със звукови сигнали за незрящи / netinfo

Стара Загора е на път да се превърне в един от първите градове, в които всичките 36 светофарни уредби, ще могат да работят безотказно поне 15 години.

Осем светофарни уредби работеха със стари крушки. Четири бяха подменени до края на декември миналата година, а останалите четири ще заработят до края на месец март.
"С новите контролери и новите диодни системи светофарите няма да създават проблеми на гражданите, на Общината и на фирмата, която ги поддържа. За подмяната има осигурени средства", обясни за Дарик зам.-кметът Белчо Белчев.

На всички възлови кръстовища се предвижда да бъдат монтирани звукови сигнали и бутони, за да се улесни преминаването на хората с нарушено зрение. Частите ще бъдат доставени до десетина дни.

Подмяната на светофарните уредби беше една от темите на заседание на Комисията по безопасност на движението. На него не беше прието предложението от директора на VІІ Основно Училище „Митрополит Методий Кусев" за изграждане на изкуствени неравности върху платното за движение пред училището.Уличната маркировка в района на училището се поддържа и освежава периодично, а преди началото и след края на учебните занятия е осигурено полицейско присъствие, са сред мотивите за отказа.
При финансова възможност от страна на общината ще бъде поставен пешеходен светофар.