Свалиха книга на неудобен автор
Свалиха книга на неудобен автор / Казанлък Инфо- колаж Иван Бонев

 

Книгата на казанлъшкия журналист Светлозар Стоянов- „Втора класа" е свалена от  тазгодишния афиш на Чудомирови  празници, съобщи авторът за „Дарик".

Само допреди два дни книгата бе част от празничните прояви и премиерата й бе насрочена за 30-ти март.

Официална причина за рокадата не бе съобщена от организаторите- Община Казанлък и фондация „Чудомир", но според автора,  причината е в негови публикации в  последно време.

Според инфомирани до тази непопулярна и без  аналог мярка в 17-сет годишната история на празниците се е стигнало след последната публикация на журналиста в местен частен вестник, в която третира проблеми на градската култура и отделни персони тях.

Въпреки крайната мярка, премиерата на книгата ще се състои, обяви Светлозар, който е щатен журналист към местиня общински вестник.

Втора класа" е сборник с разкази, породени от случки, преживени от автора по време на честите му пътувания по влаковете най-вече в студентските години. Книгата представя галерия от образи, илюстриращи „втората класа" хора в съвременна България, хората, които се възползват от услугите на БДЖ заради сравнително по-евтината цена на билета.

Стилът на книгата е причудлива смесица между класическия сюжетен начин на разказване, който обаче е изтъкан от редица пост-модернистични похвати, една пародия, осмиваща постмодернизма, мрачна гротеска с шеговити отблясъци, наричаща себе си „литературен екстремизъм".