Възстановяват спирка „Механотехникум“ по автобусна линия №20
Възстановяват спирка „Механотехникум“ по автобусна линия №20 / Dariknews.bg,архив
За големи финансови загуби заради въведеното извънредно положение в страната информират в писмо до община Стара Загора управителите на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ и „Зара бус“.  Причината е намаляване броя на пътниците в градския и междуселищния транспорт, както и спирането на всички междуселищни линии от 22 март.

Да бъдат изплатени компенсации и субсидии на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД и „Зара бус“ ООД за периода 1 март-31 май, независимо от представената информация за броя на продадените билети и абонаментни карти за този период, предлага на Общинския съвет кметът Живко Тодоров.

„Да се изплатят компенсации за извършени по намалени цени пътувания на учащи, пенсионери и хора с увреждания, на база издадените абонаментни карти за вътрешноградски и междуселищен транспорт през месец януари 2020г., в размер на 120 000 лв.

-Да се изплатят субсидии на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД на база изминати километри през м .януари в размер на 17 000лв. и компенсации на „Зара Бус“ ООД, на база реално издадените превозни документи през месец януари в размер на 13 000лв“, е записано в предложението.

Срив на приходите от около 70-75% спрямо обичайните нива по това време на годината, отчита управителят на общинския превозвач. На ден се реализират около 12 хил.лв. по-малко приходи, или 360 хил. лв. месечно.

От 9 април се възстановиха междуселищните превози, което върна оперативните разходи почти на обичайното ниво, но пътникопотокът и свързаните с него приходи, не могат да бъдат прогнозирани, което създава допълнителна несигурност, обясняват от ръководството на „Зара бус“ ООД.  Дружеството е в тежко финансово положение, поради общия спад на пътникопотока, повишаването на застраховките гражданска отговорност, въвеждането на тол такси и други основни за транспортната дейност разходи. Дружеството отчита рязък отлив на пътуващи и поетапно редуцира маршрутни разписания с нула или 1-2 пътуващи по направление.

„Във връзка с реализираните загуби до настоящия момент, намирам за целесъобразно утвърдения месечен лимит на дължимите компенсации на абонаментните карти за пътуване с намаление на пенсионери, хора с увреждания и учащи и Компенсации и субсидии за реализирани загуби от превозвачите в размер на 150 000 лв. да им бъде изплащан в пълен обем в рамките на предвидените в бюджета средства. Това е необходимо да се направи не само за периода на извънредното положение, а за по-дълъг период от време, с цел стабилизиране на дружествата и недопускане на негативните икономически последици да доведат до невъзможност превозвачите да изпълняват своите задължения“, е записано в мотивите на кмета до общинските заседатели.