Строим депото догодина
Строим депото догодина / DarikNews.bg, архив

От догодина ще се повиши данък сгради и такса смет както за гражданите, така и за бизнеса. Целта на администрацията е да се повишава събираемостта на дължимите от старозагорци налози, а добрата новина е, че останалите общински такси няма да бъдат увеличавани.

Кметът Тодоров припомни, че от началото на 2014 година такса смет за старозагорци става 1,5 промила, а за бизнеса 3,5. Увеличаването се налага заради тежките отчисления, които общината продължава да изплаща към ресорното екоминистерство, тъй като все още не е изградено регионалното депо за битови отпадъци. Строителството му по думите на кмета ще започне догодина, а напролет ще започне изграждането на общинска сепарираща инсталация. „Парите ще са от отчисленията към МОСВ. Това е единственият вариант, при който ще се направят икономии", разясни ресорният зам.-кмет Йордан Николов.Предстои да бъдат поставени нови 600 контейнера за разделно събиране на отпадъци.

Проекти за над 100 млн. лева ще изпълнява община Стара Загора догодина. Това налага и излизането ни на кредитния пазар, т.е. ще са необходими оборотни средства, с които те да бъдат реализирани, обясни кметът Живко Тодоров.

„Искам да успокоя и гражданите, и общинските съветници, че тези пари няма да бъдат похабени, а с тях ще се финансират предварително европейските проекти, след което те ще бъдат възстановени към община Стара Загора", мотивира се той.