Странни  мухички нападнаха Енина
Странни мухички нападнаха Енина / Мария Пискова- предоставени снимки

Странни, с размер колкото главата на карфица, металносиви мухички тормозят от събота по обед жителите на казанлъшкото село Енина. Според живеещите там, миниатюрните мухички буквално се изсипвали от небето.

Нападали всичко-дървета, улици, покриви на къщите, оставени на открито предмети, влизали в стаите. Метеш ги, а те не се измитат, стоят като сажди, не могат да летят, само подскачат. Вечер по тъмно се събират на купчини, а в светлата част на деня се пръскат, заяви за Дарик живеещата в центъра на Енина Живка Бонева. Жената забелязала, че ако в първия ден мухичките не оставят следа, то два дни по-късно при измитането им, след тях остава мокра диря.

Според Мария Пискова, направила предоставените на Дарик снимки, мухичките стоят като огромни черни облаци във водата, засипали са листата, останали по дърветата в гората около Енина. Не се застояват по предметите, но и не хапят.

За черната напаст жителите на селото са алармирали полицая на селото. Той от своя страна потърсил съдействие от общинския ветеринарен леакр, но той отказал, тъй като нямало дежурен, а после обяснил, че няма транспорт. Живка Бонева търсила съдействие и от тел. 112, откъдето била посъветвана да се обърне именно към общинския ветеринар.

След като се запознаха с предоставените снимки, от РИОСВ заявиха, че въпросът не е от тяхната компетенция и потървпевшите следва да търсят съдействие за решаване на проблема от Областната служба по безопасност на храните или от  служба "Растителна защита".

Днес следобед буркан с живи буболечки, поставени в него още от неделя, бе предоставен на казанлъшкия ветеринарен лекар д-р Зорница Антонова. Преди време името й нашумя с това,че при нея бе занесена намерената на казанлъшка улица огромна водна дървеница, нетипична за нашите географски ширини.

Погледнати под микроскоп, предоставените й днес странни металносиви буболечки се оказаха далеч по-зловещи, отколкото първоначалното предположение, че става дума за вид гъгрица.

Въпреки миниатюрния си размер, странните мухички имат мустачки, тяло, наподобяващо гъсеница, с реснички отстрани по цялата дължина и крайници, като щипки на рак.

Не съм виждала досега такова нещо, категорична бе д-р Антонова. Тя посъветва жителите на Енина да търсят настойчиво съдействие от компетентните органи за изясняване на произхода на въпросните мухички, с цел предотвратяване на еко бедствие.

Възрастен агроном от Казанлък предположи, че най-вероятно става дума за листни въшки, излюпили се в огромно количество и по-рано от обичайното заради топлото време.

По информация на Дарик, подобни металносиви мухички,  били забелязани масово в село Борилово, Старозагорско и в района на парк "Аязмото".