Странен облак обви  Казанлък
Странен облак обви Казанлък / netinfo
Странен смог обви Казанлък от рано сутринта в неделя.

В късните предиобедни часове бяло- жълтеникавия облак се разсея и застла в бяла пелена и цялото Казанлъшко поле, на юг от града.

Живеещите в града  усещаха странна горчиво- кисела смесица в устите си и странен мириз във въздуха.

Опушването на Казанлък ясно се виждаше от високите части на града, в подножието на парк "Тюлбето".

Според тях явлението не е инцидентно и се случвало често в почивните дни.

Според някои вината е в дървопреработващото предприятие в околностите на Павел баня, което има непрекъснат цикъл на работа.

Пушекът, излизащ от комините на фабрика "Габовница"-АД  не е повече от обичайния в други дни, но при определеин атмосферни условия се вижда размерът  на замърсяването над Розовата долина.

Други твърдят, че става дума за замърсител, който е малко промишлено предпирятие, занимаващо се със синтетични материали, в северния край на града.

Трети търсят причината именно в цикличните съботно--неделни задушливи облаци и пушаци над Казанлък, като причинител на съхненето на боровете на парк “Тюлбето”, както и тези в “Розариум”.

Все още по въпроса няма официално становище на компетентните органи, освен писмо с молба за помощ от казанлъшките екоексперти до специализирана лаборатория в Пловдив.

Само преди няколко дни стана ясно, че заради циклични замърсявания на въздуха от страна на фабрика "Габровница"-АД, РИОСВ в Стара Загора е наложила санкции в размер на над 122 хиляди лева. Парите са преведени по сметките на община Павел баня.