Стотици казанлъчани на митинг, за да бъдат чути
Стотици казанлъчани на митинг, за да бъдат чути / ПРЕС ТВ


Твърди писмени гаранции от българските институции, че те ще се съобразят с настояванията и исканията на жителите на Казанлък.
Това поискаха стотици жители на града, на организиран от Инициативен комитет Общощоградски митинг, за запазване на Школата за специализирана полицейска подготовка в града срещу евентуалните намерения на правителството да закрие школата и на нейно място да се създаде лагер от затворен тип за бежанци.
Сред ораторите на митинга бяха бизнесмени, представители на различни политически сили ,на младежки организации и НПО-та, членове на Инициативния комитет.
Благословията си за града и подкрепата за справедливите искания на казанлъчани декларира и отец Димитър Амбарев, дошъл специално за подкрепа на исканията на казанлъчани.
Послание - подкрепа до общоградския митинг изпрати чрез заместник- областния управител на Стара Загора Теодора Иванова областният управител Живка Аладжова.
Председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов запозна гражданите на площад „Севтополис" с направеното от местната управа и Инициативния комите по въпроса за запазване на полицейската школа и отказа на гражданството тя да се използва за бежански лагер.
Златанов прочете специална декларация от местния парламент, приета на извънредно заседание днес, адресирана до Премиера, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи и до Академията на МВР. В документа се посочват 13 различни мотива срещу намеренията на кабинета, частично потвърдени и от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Митингът закри кметът Стоянова с думите:"Казанлък е едно, всички сме казанлъчани, независимо от партийна принадлежност и вяра. Когато управляващите говорят за Казанлък, те трябва да знаят, че това не е просто Казанлък, а символът на България! Може да не съм най-щастливият кмет, но съм най-гордият кмет!Горда съм, че съм Ваш кмет!".

5200 са събраните само за 48 часа подписа на граждани на община Казанлък с искане за провеждане на местен референдум за това дали
на територията на община Казанлък да бъде разкрит лагер от затворен тип или лагер за бежанци и дали да бъде закрит центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР?
От Инициативния комитет обявиха, че след днешния общоградски митинг засега се прекратяват протестните действия на казанлъчани. Градът остава в очакване на отговор от институциите и уважаване на поставените искания.
Запазва се готовността за нови протести, ако не бъдат чути исканията на хората от Казанлък.