Стилиян Петров откри ЕВРО 2015
Стилиян Петров откри ЕВРО 2015 / Dariknews.bg

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров откри официално Eвропейското първенство за юноши до 17 години.Шампионатът се провежда в Стара Загора, Сливен, Созопол и Бургас и ще продължи до 22 май. В Стара Загора освен мачът на откриването ще се играят общо осем двубоя, сред които четвъртфинал и финал.

Преди появата на Стилиян Петров община Стара Загора организира впечатляваща церемония, която включваше изпълнения на Гери и детска вокална формация "Звездопад", общински фолклорен ансамбъл "Загоре", Дивна и The Scary Shadows.

Участие в откриването взеха и спортния министър Красен Кралев и кметът Живко Тодоров.

"Това домакинство е изключително важно за България, не само защото ни представя пред света, но и защото популяризира спорта сред младежта у нас. Тази млада публика тук днес е гордостта на България, затова ще продължим да подкрепяме спорта и най-популярната игра", заяви Красен Кралев.

С бурни овации, скандирания и ставане на крака пък публиката посрещна кметът на града Живко Тодоров.

"Искам да приветствам оттук всички любители на футбола по целия свят и да ги поканя да дойдат в България и в Стара Загора! Да видят нашия красив град, с топли хора, прави улици и исторически забележителности", призова градоначалникът. Той пожела успех на всички участници, но прикани феновете да стискат палци на родните национали.

Възпитаниците на Александър Димитров пък бяха посрещнати с "Българи, юнаци" от 10 000 зрители, заяли местата си на стадион "Берое". На трибуните бяха още областния управител Георги Ранов, заместникът му Маноил Манев, представители на Общинското ръководство, футболни легенди, кметът на Бургас Димитър Николов. Въпреки предварително заявеното намерение министър-председателят Бойко Борисов не пристгна в Стара Загора. Десетки обаче бяха мениджърите дошли да наблюдават бъдещите звезди на световния и европейски футбол.

Преди да обяви шампионата за открит Стилиян Петров получи от президента на БФС Борислав Михайлов връчи медал и шапка за влизането му в "Клуб 100" - списъкът с играчи, изиграли над 100 мача с националните си отбори.