Старозагорските животновъди в стачна готовност
Старозагорските животновъди в стачна готовност / DarikNews.bg, архив

Изцяло подкрепяме протестните действия на колегите ни животновъди. Ние също сме в стачна готовност. Това заяви за Дарик Танчо Колев от Асоциацията на млекопроизводилите в Стара Загора. Но поради шап-а, който върлува в момента в страната, не сме излезли още на протест. Защото вирусът се разпространява много лесно и не е добре да се събираме на едно място толкова много животновъди. Готови сме да излезем на Национален протест след като се нормализира обстановката с вируса, коментира Колев.

Причината за бъдещите протести е данъчната ставка от 40% върху оборота. "Вместо да се облагат с този данък колегите, които не водят счетоводство, за да се стимулират да излязат от сивия сектор, се прави точно обратното. Сега фирмите в нашия сектор ще бъдат принудени да не издават фактури, да окриват доходи, за да спестят високия данък. Нека да има данъци, но те да са върху печалбата, а не да се облага оборота. Ние не произвеждаме наркотици, че да имаме чак такива печалби, за да плащаме непосилни данъци. Това щер доведе малките фирми до фалит", убеден е Колев.

Около 5 милиона и 800 хиляди лева са неизплатените субсидии на животновъдите от Старозагорско. Танчо Колев призова животновъдите от старозагорския регион, които все още не са изплатили задълженията си към държавата, да го направят в най-скоро време, за да получат субсидиите си.

Животновъдите, които не са подали все още удостоверение от НАП за платени данъци, могат да го направят в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" до 31 януари. Срокът е удължен по предложение на министъра на замеделието и храните Мирослав Найденов.