Старозагорският губернатор твърдо “за” тунел под Шипка
Старозагорският губернатор твърдо “за” тунел под Шипка / netinfo

Областният управител Мария Нейкова защити идеята за изграждане на тунел под Шипка пред експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщават от пресцентъра на Областната управа. Г-жа Нейкова е мотивирала своето становище с усложненото, а понякога невъзможно, преминаване на прохода Шипка през по-голямата част от годината.

Областният управител лобира за тунел под Шипка още в началото на своя първи мандат през 2001 година, когато се извършваше предпроектно проучване от чуждестранни специалисти. Анализите показаха финансова нерентабилност на проекта и Японската банка за международно развитие оттегли предложението си за финансиране на строителството.

Днешната среща в Строителното министерство е продължила повече от три часа .На нея са присъствали и заместник-министрите Искра Михайлова, Милена Паунова и Калин Рогачев. Г-жа Нейкова е поставила въпроса за финализиране изграждането на пътен възел Стара Загора – Запад при пресичането на автомагистрала Тракия с пътя за село Калояновец, както и за изграждането на допълнителна връзка на магистралата с пътя за Раднево.