/ община Стара Загора
Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора се срещнаха с патрона на своето училище.
 
Живеещият във Франция 93-годишен физик има голям принос за развитието на българското образование и подпомагане на учебната система с компютри чрез много благотворителни компании в продължение на десетки години.
 

среща
община Стара Загора


„Аз не разбирам какво точно става, но зная , че е нещо необикновено.  Щастлив съм да бъда с Вас както обикновено се срещам с ученици и се радвам да говорим, очаквам въпроси и ще отговоря с най-голямо удоволствие“, каза проф. Балкански.
 
От името на Фондация „Миню Балкански“, бяха връчени девет стипендии за участници в конкурса за есе по книгите на проф. Балкански „Устрем и воля“ и „В защита на алтруизма“.
 

среща
община Стара Загора


Общинският съветник Ваня Михайлова, която посвети юбилея си на новото училище и събра средства за подпомагането му, подари книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, с която постави основата на библиотеката в школото. Колегата й Петър Желязков днес връчи награда на Иван Канев, ученик показал най-добър успех и прославил училището.
 
Проф. Балкански е почетен гражданин на Стара Загора, избран е за д-р хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет , НБУ и Тракийския университет. Завършил е Сорбоната , където едва 28-годишен става професор, а в последствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“.
 

среща
община Стара Загора


След десетилетия емиграция, проф. Минко Балкански се завръща в България и създава в родното си село Оряховица фондация на името на баща си „Миню Балкански“ , както и Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели.
 
Носител е на най-големия български орден „Стара планина“.

среща
община Стара Загора


„Спомням си как изглеждахте на 15 септември м. г. и се радвам, че сега имате възможност да видите на живо човека, чието име носи гимназията“, сподели зам.-кметът Иванка Сотирова.