/ Държавна опера Стара Загора
Държавна опера Стара Загора завърши в топ 3 на най-престижната европейска надпревара за образователни оперни продукции FEDORA с проекта си „Ние сме музиканти“ (We are musicians).
 
Победител в образователното направление, в което участваха старозагорци, стана белгийската организация PlatformK, която осъществява танцово обучение и предоставя участие в професионални балетни и танцови състави на хора със синдром на Даун.
 
Освен Държавна опера – Стара Загора и победителят - белгийската компания „Platform K“, тройката се допълва от италианската "Compagnia Teatrale L'Albero“.
 
Идеята на „Ние сме музиканти“ е да се създаде първият български оперен сензорен интерактивен спектакъл, подходящ за деца и младежи със специални потребности.
 
Директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов заяви, че ще продължи да работи за реализирането на идеята, тъй като тя е изключително важна и благородна.
 
„Заедно с нашите социални партньори ще продължим да търсим финансиране, с което да развием идеята си и да създадем първият български оперен сензорен спектакъл.“
 
Старозагорската опера е шампион в кампанията за набиране на средства, която FEDORA организира за всички оперни институции и компании.
 
Екипът успя да набере общо 8427 евро за реализирането на „Ние сме музиканти“, като изпревари Кралската Шведска опера.
 
 
Държавна опера Стара Загора