Старозагорската болница – символ на абсурда
Старозагорската болница – символ на абсурда / DarikNews.bg, архив

МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович" - Университетска Стара Загора е символ на абсурда на здравеопазването в страната. Механично са слети двете здравни заведения. Все още има разделение между отделения и клиники. Болницата не е преструктурирана. Тя трябва да се изгради като лечебно заведение. Това каза в Стара Загора министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

На практика старозагорската болница е фалирала, но няма да бъде закрита. 22 милиона са задълженията към момента. Около 17 милиона от тях са просрочени и надхвърлят балансовата стойност на дружеството, която е 14 милиона лева. До месец ще бъде изготвен оздравителен план на дружеството, който ще включва всякакви мерки, дори и драстични, коментира министър Андреева.

Тя допълни, че ще бъдат направени и структурни промени.

Планът ще бъде обсъден със синдикатите и с Инспекцията по труда. Министерството на здравеопазването ще помогне с каквото може за спасяването на старозагорската болница, чиито задължения продължават да се трупат.

60 % от приходите на лечебното заведение отиват за лекарства. Ако не бъдат извършени плащания към Либра и Софарма, двете фирми ще преустановят доставката на лекарства, коментира изпълнителният директор на болницата проф. Петрана Чакърова.