Старозагорци скептични към “Стара планина
Старозагорци скептични към “Стара планина / DarikNews.bg, архив
Старозагорци скептични към “Стара планина"
32049
Старозагорци скептични към “Стара планина"
  • Старозагорци скептични към “Стара планина"

Продуктите по стандарт „Стара планина" вече са на пазара, а инспекторите следят за използването на соя и консерванти в тях. До момента 23 производители са регистрирани да произвеждат месни продукти по старата рецепта. Регистрацията им струва 100 лева.
"В момент на криза едва ли ще има накакъв ефект от такъв артикул. Хората нямат пари и предпочитат по-евтиното. Затова производителите правят компромис с качеството. Няма как качественото да излезе и евтино. В момента килограм месо върви около 6 - 7 лева. Нормално е килограм кайма да е на тази цена, не повече", коментира Румен Нейков, който работи в магазин за месо.

Негова колежка от съседна бакалия се опасява, че новите продукти с марката "Стара планина" ще имат същата съдба като млечните изделия. Първоначално качеството е по-високо, цената приемлива. Но постепенно качеството пада, а цената расте. В резултат на това, хората, които са били готови да дадат повече пари се ориентират към по-ниската цена. "Старозагорци са все още скептични към новите продукти по стандарта "Стара планина".

Въпреки кризата има хора, които заявяват, че цената няма значение за тях, стига качеството да е гарантитано.

"Как ще ни убедят, че етикетът отговаря на съдържанието. Не вярваме на нищо вече, защото 20 години ни тровят с тези имитации на месо, а 80 - 90% от състава на колбасите е соя и химия. Това е престъпление, особено спрямо децата. А и кой ще следи за качеството?", възмущава се старозагорка.

Инспектори на ветеринарно-медицинските служби ще следят за използваните съставки. Глобата при първо нарушение е 5 000 лева, а при повторна грешка се отнема лицензът за марката.

В прикачения звуков файл може да чуете мнението по темата на анкетираните старозагорци.