/ iStock/Getty Images
Старозагорци се включиха днес в кръводарителска акция под надслов "Сподели силата си, дари кръв". Инициативата беше организирана от Международния младежки център (ММЦ) - Стара Загора, съвместно с Регионалния център по трансфузионна хематология. Всеки желаещ можеше да дари доброволно и безвъзмездно кръв, като покаже своята съпричастност към хората, които имат нужда от нея. Сред дарителите имаше двама, които кръводаряват за първи път.

„Хората трябва да знаят, че кръводаряването е възможно от 18 до 65 години, над 50 килограма. Не трябва да пият никакви лекарства. Трябва да бъдат здрави. След като дойдат при нас, изследваме хемоглобин, кръвна група, кръвно налягане и минава през преглед. Не всеки е подходящ за кръводарител”, разказа пред БТА в началото на акцията Надежда Сачанова, организатор кръводаряване в Кръвния център в Стара Загора. 

„Всеки трябва да дарява, защото кръвта няма аналог, няма заместител и няма откъде да се набави, по този начин да се спасяват човешки животи“, каза кръводарителката Милка Колдамова. Тя е дарявала кръв повече от десет пъти и твърди, че трябва в обществото да разсеят страховете и опасенията на хората за кръводаряването, "защото даряването на кръв е дори полезно за кръводарителя, след кръводаряване количествено кръвта се възстановява за денонощие, а качествено за 3–4 седмици".

Всяка година в Стара Загора даряват кръв около седем хиляди души. С настъпването на пандемията през последните две години се наблюдава спад на доброволните кръводарители с близо 10 процента.
БТА