Старозагорци се обявиха против поскъпването на винетките
Старозагорци се обявиха против поскъпването на винетките / DarikNews.bg
Старозагорци се обявиха против поскъпването на винетките
82790
Старозагорци се обявиха против поскъпването на винетките
  • Старозагорци се обявиха против поскъпването на винетките

Протест срещу увеличението на винетките събра десетки старозагорци пред сградата на областна администрация. Те бяха категорични, че по-високият пътен данък е несправедлив и несоциален и се обявиха за въвеждането на тол-такси, като по този начин страната ни ще се доближи до европейската практика. Протестът не е политически, не е насочен срещу правителството, увеличаването на 97 лева на винетната такса от догодина е единствената причина, която ни мотивира да излезем на улицата на мирен граждански протест, поясниха те.

Недоволните старозагорци обещаха да се включат в готвения национален протест срещу по-високите винетки, който ще се проведе на 28 ноември в столицата. „Ние обаче ще излезем отново в Стара Загора, защото е необходимо всеки на местно ниво да заяви своята позиция".

Старозагорци се обявиха против поскъпването на винетките
netinfo

Гражданското недоволство в Стара Загора се организира чрез социалните мрежи, където обаче получи десетократно по-голяма подкрепа и отзвук. Страхът е причина хората да останат анонимни пред компютъра и да не излязат на улицата, обясниха поведението им част от протестиращите. „Ден след ден, пропускайки всеки следващ протест по всякакъв повод, ние натрупваме върху гърба си нови тежести, които не можем да понесем. Който може-да се разхожда, а който не-нека дойде тук", призова Венелин Кръстев. Какво още казаха част от протестиращите чуйте в прикачения звуков файл.

От догодина ще плащаме с 30 лева по-скъпо за винетка за лека кола, след като правителството взе решение да я увеличи на 97 лева. По-високи ще бъдат и цените на всички останали видове стикери. Ресорният министър Лиляна Павлова аргументира решението с незадоволителното качество на пътищата и нуждата от повече пари за ремонти и за поддръжката на над 300 километра по-дълги магистрали.