Старозагорци: Ново поскъпване на хляба е неоснователно
Старозагорци: Ново поскъпване на хляба е неоснователно / Sofia Photo Agency
Старозагорци: Ново поскъпване на хляба не е основателно
36786
Старозагорци: Ново поскъпване на хляба не е основателно
  • Старозагорци: Ново поскъпване на хляба не е основателно

Една от най-дискутираните теми в страната от началото на годината е евентуалното поскъпване на хляба от следващия месец. Цената на насъщния може да скочи с повече от 15-20 %. Като причина от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите посочиха драстичното увеличение в цените на суровините за производството на хляб, както и ръстът в цените на горивата. Част от хлебопроизводителите обмислят вместо да вдигат цената на хляба - да намалят грамажа на продуктите си. В момента масовият вид хляб е между 700 и 800 грама. Възможно е грамажът му да намалее на 580 до 650 грама, за да не се налага драстично поскъпване.

По думите на старозагорци няма основание за поскъпването на хляба точно сега. "Държавата трябва да се намеси най-накрая. Проблемът не е само с цената на хляба. Но ако и той поскъпне, не знам как ще се се справи българинът с тези ниски заплати и пенсии", чудят се гражданите. Магазинерки в местни супермаркети коментират, че хората са свикнали зимата хлябът да струва около 1 лев, което според тях не е логично да се случва. "Нищо не може да се направи, никой не пита клиентите скъпо ли е или не и те са принудени да купуват на тези цени", обобщават търговците.

Как старозагорци приемат новината за по-високата цена на хляба и основателно ли е според тях предстоящото поскъпване, чуйте в звуковия файл.