акция
акция / netinfo
Десетки старозагорци участваха във втората съвместна акцията на Сдружение "Самаряни" и Ротаракт клуб-Стара Загора "Купи и ДАРи в подкрепа на жени и деца, преживели насилие!" от Кризисен център "Самарянска къща". В рамките на 33 часа, 9 доброволци и екипа на Кризисния център информираха, мотивираха и поканиха хората, пазарувайки за себе си или своя бизнес, специално да закупят и дарят храни и хигиенни материали от препоръчителен списък.

акция
netinfo


Артикули от 51 различни вида напълниха до горе дарителския контейнер и няколко колички в голяма търговска верига. 112 кг ориз, 64 кг макарони, кус-кус, спагети и фиде, 32 кг захар, 108 кг брашно, 23 кг леща, 31 кг боб, 13 кг картофи, 27 л олио, както и много различни видове хигиенни материали и други хранителни стоки, бяха дарени.

Сдружение “Самаряни” кани и всеки производител, търговец или желаещ да дари в подкрепа на Кризисен център “Самарянска къща”, гражданин, да се свърже с тел.: 042/621083.

акция
netinfo


Кризисният център има своята 14 годишна история. Той продължава да е най-големият функциониращ център в България - с капацитет от 15 места. В него се осъществява кризисно настаняване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца. Изпаднали в състояние на силен стрес, след преживяно насилие, останали без подслон, доходи, емоционална или материална подкрепа от близки хора, идвайки в Кризисния център, в една защитена среда, жените и децата им получават напълно безплатно необходимата им психо-социална помощ и професионална подкрепа в процеса на възстановяването им.

акция
netinfo

 
Едно от предизвикателствата, с които екипът на “Самаряни” се е заел, е търсене на по-широка подкрепа за каузата „Дари за „Защита на жени, пострадали от насилие!“. Тя цели да набере финансов ресурс за юридическа подкрепа на жени, жертва на насилие, чрез разкрития преди три години едноименен, дарителски, финансов фонд “ЗАЩИТА на жени, пострадали от насилие”.

За последните 9 години, над 100 жени са получили финансова подкрепа от Сдружение “Самаряни” относно завеждането на дела по Закона за домашното насилие. Тези жени често няма към кого да се обърнат, след като са срещнали насилието по пътя на живота си и са го търпели дълги години от безсилие и усещане за безпомощност. Всяко едно получено дарение осигурява възможност за оказване на юридическа подкрепа на жени и деца, които търсейки помощ, получават подкрепа в Консултативно-информационен център “Самаряни” или в Приемната към Кризисен център “Самарянска къща”. Това им помага да направят избора животът им да стане по-безопасен, осигурява възможност за защита на децата им от насилие, което не трябва да бъде част от тяхното детство.