Стара Загора с Алея на Европа
Стара Загора с Алея на Европа / DarikNews.bg

28 кипариса засадиха представители на Младежки Общински съвет и местната администрация в парк „Тракия". Инициативата за създаването на Алея на Европа е по повод 9 май.

Стара Загора с Алея на Европа
netinfo

Под звуците на фанфарния оркестър и мажоретния състав на VI ОУ „Свети Никола" премина и парад със знамената на Обединена Европа.

Стара Загора с Алея на Европа
netinfo

9 май се отбелязва като Ден на Европа. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).  В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май - Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента - победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Шествието на знамената на Обединена Европа в Стара Загора ще продължи от парк „Тракия" до парк „5 Октомври" и от парк „Александър Стамболийски", където ще бъдат фанфарния оркестър и мажоретния състав на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски".

В 17:00 в парк „5 октомври" с изпълнение на „Ода на радостта" от градския духов оркестър, ще бъде посрещнат Парада на знамената на страните-членки на ЕС, заедно с фанфарните оркестри и мажоретните състави на V ОУ „Митьо Станев", VI ОУ „Свети Никола" и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски".

На главната сцена пред шадравана в парк „5-и Октомври" забавлението ще бъде осигурено с песни и танци от Детска вокална студия "Усмивки" към НЧ „Родина - 1860", Детски фолклорен ансамбъл „Траянци" към Центъра за наука, култура и изкуство, и от вокалната студия към Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски".