празник
празник / netinfo
С издигане на националния флаг пред общината започнаха честванията на 5 октомври, Ден на Стара Загора.
 
„Стара Загора днес е градът с най-старите европейски къщи, градът с хилядолетна история, градът с правите улици, градът на поетите. Днес Стара Загора е обновена и продължава да се обновява. Да бъдем здрави, да обичаме родния си град! И нека Стара Загора расте, но да младее! Честит празник, старозагорци”, поздрави съгражданите си в парк „Пети октомври” зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя връчи и символичния ключ на града на новоизбрания 21-ви Млад кмет на Млада Загора Патрисия Желева с пожелание, младите хора да участват активно в живота на града, „защото днес е времето, в което трябва да овластим младото поколение на България. Вашата отговорност е изключително голяма, защото трябва да обединявате младите хора. Връчвам ви този ключ с пожелание за много очаквания”.
 

празник
netinfo


Младият кмет обеща достойно и отговорно да защити новата си позиция, идеи и инициативи за един съвременен и европейски град. „Като Млад кмет ще работя заедно с моя екип и младите хора на Стара Загора, за да реализираме идеите ни за превръщането му в прекрасен град за живеене”.
 
По традиция, в Деня на Стара Загора се връчва и званието Почетен гражданин. Тази година общинските съветници решиха това да бъде футболната легенда Христо Стоичков, който през месец декември ще бъде в нашия град, за да получи на тържествена церемония огърлицата на Почетен гражданин.
 
Старозагорският митрополит Киприан  в съслужение със свещенослужители от епархията оглави молебен и празничен водосвет. „Честит и благословен празник! За много и благодатни години!”, пожела той на старозагорци.
 

празник
netinfo


Пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври“ бяха поднесени венци на признателност към първостроителите и загиналите за свободата на града от Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общински съвет Стара Загора, областния управител, Старозагорската митрополия и от Основно училище „Св. Никола“, десетки старозагорци.
 

празник
netinfo


Празникът в парк „Пети октомври” продължи с фолклорен спектакъл на възпитаниците на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев”. Откриването на традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон`2017” е в зала “Байер”, днес, от 18,00 ч. 
 

празник
netinfo


В Регионалния исторически музей от 15.00 ч. ще се проведе беседа за възстановяването на Стара Загора след Освобождението и строежа на първите частни и обществени сгради "Град, възкръснал от руините".
 
Довечера в парк „Пети октомври“ от 18. 30 ч. старозагорци и гостите на града ще се веселят с  „Тракийски ритми“  -  концерт на Иво Папазов и неговия оркестър.