Стара Загора празнува!
Стара Загора празнува! / DarikNews.bg

Със тържествена Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър" започна празникът на Стара Загора - 5 октомври. На площада пред общината се състоя тържествен военен ритуал за издигане на националното знаме. За първи път химна на Република България изпълни акапелно гост - солистът Александър Крунев.

„В този изключително тържествен ден, позволете ми от свое име и от името на ръководството на Община Стара Загора да ви поздравя с Празника на града - 5 октомври! Днес с благодарност и признание поставяме цвете пред камъка, дал началото на възобновителния кипеж за въздигането на града от пепелищата преди 136 години! Днес празнуваме техните мечти и въжделения", каза временно изпълняващият длъжността кмет Йордан Николов. Той припомни делата на първостроителите, намерили сили и кураж да възродят града от пепелищата и благодари на всички онези, дали частица от себе си, за да бъде днес съвременна Стара Загора модерен европейски град.

Петра Мечева - новият носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" получи златната огърлица и грамота. С почетен знак на Стара Загора бяха удостоени номинираните за званието - Снежана Дескова и Пенка Павлова. По традиция от 19 години насам на 5-ти октомври Стара Загора се управлява от Млад кмет. Тази година символичния ключ на града получи Доника Желязкова от ПМГ „Гео Милев".

На трибуната при гостите застанаха и членовете на гостуващите делегации от побратимените градове Крушевац, Самара и Новгород. Гълъби полетяха в небето над празничния град. С балони и цветя празничното шествие, с участието на представителите на областна и общинска администрация, Тракийския университет, културни институти и учебни заведения в града тръгна по централния булевард. Час по-късно на площада пред общината ще започне концерт на Фестивален военен оркестър - с представители на военните оркестри от Велико Търново и Стара Загора. Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон' 2015" се открива от 18.00 ч. в изложбена зала „Байер".
Кулминацията на празничната програма е големият концерт на „Комиците" под наслов „Аз обичам Стара Загора!", който ще започне в 18,30 ч. В него участват, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Петьо Петков, Влади Ампов - Графа, Михаела Филева, Вензи и Били Хлапето. Празничният ден ще завърши с ефектни илюминациии и фойерверки.
Редица концерти, спортни и културни събития, празнични веселия и Луна парк за най-малките са включени програмата на Община Стара Загора за честването на празника на града- 5 октомври.