Стара Загора чества 24 май
Стара Загора чества 24 май / Dariknews
Най-изявилите се личности и колективи бяха отличени с наградите „Стара Загора“ в Деня на българската просвета и култура.

Народно читалище „Родина“ получи колективната награда в направление „Култура и изкуство“. Отличието прие председателят на духовното средище Дора Илиева, която благодари за признанието и изрази надежда за бъдещо партньорство с институциите. „Поклон на големите старозагорци, които през годините съхраниха това средище на културата и духовността. Ще продължим да работим за старозагорци, за младото поколение“.

Две индивидуални награди в направление „Култура и изкуство“ бяха връчени тази година-на Иван Матев, директор на музей „Литературна Стара Загора“ и на Силвия Томова, художествен ръководител на балетния състав на Държавна опера.

„Искрено съм трогнат и благодарен за високата и престижна награда. И днес, на най-светлия празник 24 май, духовната и моралната тежест на това награждаване е още по-голяма и свидна за самия мен“, сподели Матев и припомни, че една 30-годишна мечта бе осъществена-възстановяването на Музей „Литературна Стара Загора.

Силвия Томова честити празника 24 май и благодари за номинацията и избора за наградата: „Чувствам се специална, много ценена и щастлива в Стара Загора“.

Инж. Жеко Ганев и доц. Алексей Стоев получиха индивидуалните награди в направление „Наука и образование“.

Награда за активно присъствие в града ни и за високи академични резултати бе връчена на Тракийския университет, който тази година отбеляза 25-годишен юбилей.

„Преди 25 години се сбъдва мечтата на група будители в Стара Загора, които създават висшето учебно заведение. Днес ние виждаме, че тяхната мисия не е била напразна“, посочи ректорът на висшето училище доц. Добри Ярков.

Индивидуалната награда в направление „Наука и образование“ за отличието „Млада Загора“ бе връчена на Йоан Михайлов, ученик от 4 клас на СУ „М. Горки“, спечелил диамантен медал на международно състезание в Япония и златен медал от Тайландската олимпиада. Младият математик посвети наградата си на всички, които са забелязали неговия талант и са му помогнали да продължи напред.

Колективната награда „Млада Загора“ получи театралната трупа за испански театър от СУ „Максим Горки“.

На тържественото честване в зала „П. Р. Славейков“ присъстваха кметът Живко Тодоров, Старозагорският митрополит Киприан, областният управител Гергана Микова, културни и просветни творци, народни представители, общински съветници.

„Това е най-хубавият български празник. Благодаря на Бог, че ни запази живи и здрави и днес да честитим празника на българските учители, благодарение на които децата се възпитават а делото на Кирил и Методий се продължава и в днешно време. На творците-честит празник и искам да им кажа, че тяхното дело не е забравено“, поздрави творците и учителите кметът Живко Тодоров.

Наградените издигнаха знамената на България, Стара Загора и на ЕС на площада пред общината, където по традиция в небето полетяха балони с буквите.