Стара Загора отбелязва Международния ден на детската книга
Стара Загора отбелязва Международния ден на детската книга / sxc.hu

Детският отдел на РБ „Захарий Княжески" в Стара Загора отбелязва Международния ден на детската книга. По този повод за малчуганите са организирани редица прояви и конкурси през цялата седмица. Честванията са свързани с рождения ден на ненадминатия приказник Ханс Кристиан Андерсен, затова биболеотекарите разказват на малките посетители за живота и творчеството на автора.

Този месец мотото на Регионалната библиотека е в духа на добродушния Мечо Пух - „Колкото повече, толкова повече", обясни радост Василева. Десетокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан" ще четат откъси от произведението на децата от Центъра за настаняване от семеен тип „Малки групови домове". На 9 и 10 април от 10:00 до 11:30 часа малките гости ще се запознаят с великденските традициите и ще подготвят великденска украса.

„Маратонът на четенето" продължава и утре от 13:30 часа до 15:00 часа. Ученици от II ОУ „П. Р. Славейков" ще четат любимия си „Мечо Пух". В маратона може да участва всеки, който желае.

До 20 април малките творци могат да се включат в три различни конкурса, посветени на любопитното мече. За единия децата трябва да напишат своята история за Мечо Пух. За другия трябва сами да продължат даден цитат от книгата. Третият конкурс е за рисунка и пластика.

От началото на годината до сега през Детския отдел са минали 1020 ученици като 60 от тях са нови читатели. 230 са децата, посетили инициативата „Екскурзия в библиотеката". Идеята е те да се запознаят със спецификата на това място и да се предизвика интерес към книгата.