Стара Загора не е застрашена от криза с боклуци
Стара Загора не е застрашена от криза с боклуци / Жейна Колева

Жителите на Стара Загора не са застрашени от екологична криза с боклука по столичен модел. Общинското ръководство се опита да убеди в това старозагорските журналисти по време на организирана разходка до градското сметище.

Върху 73 декара край село Еленино се депонират по 150 тона отпадъци всеки ден в продължение на 34 години.Капацитетът на сметището ще бъде изчерпан през 2009 година, съобщи заместник-кметът Илия Златев от върха на Мандра баир.До тогава на същото място ще бъде изградено ново депо с възможност да поема по 300 хил.тона боклуци годишно.В момента жителите на Общината произвеждат само една шеста от това количество.

Съгласно общинската програма за разделно сметосъбиране, до края на месец май на територията на Мандра баир ще бъде изградена инсталация за сепариране на отпадъците, съобщи Илия Златев.”Общината не влага нито стотинка в реализирането на програмата.Инвеститор е организацията “Екопак” - увери Златев.

Той призна,че жителите на Стара Загора все още не използват ефективно цветните контейнери за разделно събиране на хартия,пластмаса и стъкло.400 контейнера са разположени на територията на града.Предстои зареждането на такива съдове в кварталите “Самара”-2 и 3, “Трите чучура” и “Казански”.