Стара Загора е една от спирките в турнето на Лондонския български хор
Стара Загора е една от спирките в турнето на Лондонския български хор / DarikNews.bg, Ина Танева

Лондонският български хор ще изнесе концерт в Стара Загора утре вечер на сцената на Драматичен театър „Гео Милев". Останалите спирки от турнето на хора са Съборът за фолклорно надпяване, който се проведе в Копривщица, Пловдив, както и Джазфестивалът в Банско.

„Част от песните, които ще изпълним са „Разболял се млад Стоян", "Бяло Раде" и „Разведрила се е планина", информира ръководителят на хора Десислава Стефанова и допълни,че 6 от песните в репертоара са написани от старозагорския композитор Кирил Добрев.

„Създаването на тези песни, както и идването на Кирил в Лондон, което беше изключително полезно за нас, станаха възможни благодарение на наградата, която спечелихме в конкурс на „Би Би Си", поясни Десислава Стоянова.

Тя е родом от Стара Загора.Възпитаничка е на Ансамбъл „Загорче" и на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев". Създава Лондонския български хор преди 10 години. Той е съставен от различни по народност  певци, които Десислава подбира по желание за пеене, а не по гласови данни.

В хора в момента се изявяват 50 певци, които старозагорската публика ще има възможност да  види и чуе утре вечер от 19 часа в Драматичния театър.