/ thinkstock
Шестата работна среща по проект „Подкрепа за преминаване към чиста енергия в ЕС региони с интензивен въгледобив“, с работно заглавие DeCarb, ще се проведе онлайн и присъствено на 11 февруари от 10:00 до 12:30 часа.

Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) е водеща организация по проекта, съфинансиран по програма INTERREG EUROPE (85%) и Република България (15%).

Общата цел на проекта е да бъде извършена обмяна на опит и трансфер на добри практики за това, как да се извърши прехода от ерата на високоинтензивна въглеродна икономика към бъдещето на чистата енергия. Това трябва да осигури на засегнатите региони устойчиво развитие, икономическа и социална стабилност и роля в енергийния микс 2030.

В процеса на работа по проекта АРИР установи тясно партньорство с Черноморски изследователски енергиен център, София, чиито дейности са насочени към насърчаване на сътрудничеството между страните от Черноморския регион и Европейския съюз в областта на енергетиката, със специален акцент върху научните изследвания.

За участие в срещата са поканени представители на Европейската Комисия, Европейската инвестиционна банка, представители на въглищни региони в преход от Гърция, Чехия и Словения.

Участниците ще предоставят актуална информация за законодателството и процесите на справедлив преход в ЕС, за напредъка на процеса в другите региони, както и ще участват в дискусия по темата.