Стара Загора домакин на над 300 кукловоди от цял свят
Стара Загора домакин на над 300 кукловоди от цял свят / Darik News arhiv

Над 300 кукловоди от страната и чужбина ще участват в Седмото издание на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро 2011" в Стара Загора.
Форумът ще се открие утре в 17,30 ч. на сцената на операта и ще продължи до 29 септември.

Трупите от чужбина са 9, а от България - 11, като фестивалът е възможност да се изявят наши частни, държавни и общински състави, уточни директорът на Старозагорския куклен театър Дарин Петков.

Гостите от чужбина са от Бразилия, САЩ, Италия, Испания, Чехия, Украйна, Русия. Българските са от Силистра, София, Пазарджик, Видин, Варна, Пловдив, Търговище и театърът-домакин.

Преедседател на петчленното жури на феста е руският театровед Олга Глазунова. Членове са Ивета Скрипкова, режисьор и директор на фестивала в Банска Бистрица в Словакия, проф. Васил Рокоманов, сценограф, Юрий Дачев, театровед и Петър Цанков, композитор.

Двадесет и четири постановки ще участват общо в програмата, като в извън състезателната част ще бъдат представени четири куклени спектакъла за възрастни.

Тази година фестът ще се проведе на пет сцени - тази на Кукления, Драматичния театър "Гео Милев"- голяма и камерна зала, Държавна опера и Античната улица в Регионалния исторически музей.

„Специално за фестивала в Стара Загора идва саксофонист номер едно на Унгария - Виктор Тот. Неговият етно-джаз концерт ще е на 26 септември. Българката Габриела Хаджикостова от Малко театро-Унгария ще представи извън състезателната част спектакъла си "Елада Пиньо и времето" на Керана Ангелова. Като музикант в постановката и отделно със своя живописна изложба пък ще се включи небезизвестният на старозагорската публика Николай Иванов - Ом.
По време на форума ще бъде представена и новата книга на писателката Керана Ангелова "Улицата на пеперудите", съобщи зам.-директорът на Държавния куклен театър в Стара Загора Таня Калчева.