Стара Загора-домакин на Европейска седмица
Стара Загора-домакин на Европейска седмица / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

„Европейски приказки под липите". Под това мото ще премине 19-тото издание на Европейската седмица, чийто домакин е Стара Загора.

От 25 септември до 7 октомври 180 гости от 18 държави ще посетят града ни, ще се срещнат със своите връстници от Езиковата гимназия и ще станат част от проявите, които са подготвили домакините. Участниците в Евроуик Стара Загора са на възраст от 16 до 18 години и ще бъдат настанени в приемни семейства.

Европейската седмица ще премине в четири направления: проектна дейност, междукултурно общуване, спортни състезания, образователен и професионален обмен. В центъра на тазгодишното издание са поставени европейските ценности, изведени от приказки, митове, легенди. Интерес ще представлява и създаването на приказка на съвременния млад човек в Европа. Българската приказка, която е избрана от нашите ученици, е „Златка, Златното момиче". Всяка делегация ще представи културата на своята страна чрез песни, танци, скечове. В началото на седмицата ще бъде подреден и европейски бюфет, в който участниците ще подготвят традиционни ястия от националната си кухня.

Тържественият концерт, който ще постави началото на Евроуик Стара Загора, ще се състои в събота от 11 часа на сцената на Драматичния театър „Гео Милев". Интерес към откриването на събитието са проявили председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутати, посланици.