Станция измерва качеството на въздуха
Станция измерва качеството на въздуха / netinfo
Мобилна станция на Регионална лаборатория – Стара Загора измерва качеството на въздуха в община Опан по разпореждане на министър Джевдет Чакъров поради непосредствената и близост до общините Раднево и Гълъбово, засегнати от емисиите на топлоелектрическите централи.

По една седмица през февруари, март, април и юни станцията измерва 6 метеопараметъра и нивата на 9 атмосферни замърсителя в приземния въздушен слой, уточняват в прессъобщение от екоинспекцията в Стара Загора.

При непрекъснатите 24-часови измервания на качеството на атмосферния въздух не са отчетени превишения на нормите по контролираните показатели, сред които озон, серен и азотен диоксид, сероводород, фини прахови частици под 10 микрона.

Изключение прави измерването на 26 февруари, когато е отчетено превишение на праговата стойност на средноденонощната норма по показател фини прахови частици под 10 микрона, което е в резултат на изгаряне на твърди горива в битовия сектор, уточняват от екоинспекцията в прессъобщението.

През февруари, март и април станцията е измервала нивата на 9-те замърсителя в централната част пред кметството на Опан, а през юни е била разположена пред кметството на село Средец.

Измерванията продължават. Още шест седмици до края на годината станцията ще измерва нивата на замърсителите на територията на община Опан.