Сръбският наркобос остава в ареста
Сръбският наркобос остава в ареста / Светла Тенева

Окръжният съд в Стара Загора наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 39-годишния Будимир Куйович. Заседанието приключи малко преди 18 часа. 

Срещу сочения за наследник на Фатик сръбски наркобос прокуратурата повдигна обвинение за престъпление по член 321 от НК - за това,че е ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотици, след като в събота бяха задържани на ГПП Капитан Андреево трима мъже, опитали да внесат близо 60 кг хероин от Турция в страната ни. Според събраните данни става ясно, че групата е под ръководството на сръбския наркобос.

Тримата са обвинени в участие в организирана престъпна група, държане и контрабанда на наркотици, престъпления по чл. 321, чл. 354 "а" и 242 от Наказателния кодекс. Наблюдаващият делото прокурор поиска постоянен арест и за участниците в групата на Куйович.

Съдът заседава какви да са мерките за неотклонене на тримата мъже в момента. Това са 41-годишният старозагорец Николай Писков, бизнесменът от София Стойко  Дойчев и бившият митничар от Свиленград Михаил Янков.

На заседанието този следобед наблюдаващият делото прокурор Дичо Атанасов поиска постоянен арест на Куйович като подчерта тежестта и обществената опасност на деянието и на дееца.  

Съдът уважи искането на прокурора, като отчете, че обвиняемият е експулсиран веднъж от пределите на България, издадена му е и заповед, с която му се забранява за срок от 10 години да пребивава на територията на България и извършва тежко престъпление, след като е неправомерно в страната ни, за което престъпление се предвижда лишаване от свобода не по-малко от 10 години.

Спрямо Куйович има влязла в сила присъда за друго умишлено престъпление.

Става дума за фалшифициране на документ за самоличност, според който сърбинът е жител на казанлъшкото село Копринка. Според адресната регистрация Куйович живее в дома на майката на Писков в Копринка.

Заседанието се проведе при закрити врати, а на излизане от съдебната зала Куйович показа на репортерите неприличен жест със среден пръст с думите "Снимайте ме". 

Поведението в залата на Куйович не може да се каже, че е арогантно – заяви прокурорът, попитан как сърбинът се е държал пред съда.

39-годишният мъж е заявил на разследващите органи, че владее достатъчно добре български език и е отказал да ползва преводач. 

Адвокатката му заяви след края на съдебното заседание, че няма да обжалва наложения постоянен арест, като преди това подчерта, че клиентът и е невинен.