Споразумението с Турция е работещо, бежанската вълна намаля
Споразумението с Турция е работещо, бежанската вълна намаля / DarikNews.bg

Драстично е спаднала бежанската вълна по т. нар. Балкански път след подписване на споразумението между Европейския съюз и Турция за ограничаване на миграцията. Данните представи в Стара Загора евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

„Близо 130 хиляди са били бежанците за първите три месеца на годината. След подписване на споразумението 2700 бежанци са минали по Балканския път, т.е. през Турция и Гърция. Това е драстичен спад. Леко увеличение се отчита през Средиземно море-от 6 на 8 хиляди. Ако тази тенденция се запази,преминалите бежанци, в сравнение с миналата година ще бъдат 10 пъти по-малко, което доказва, че споразумението с Турция е работещо".

Част от споразумението включваше активизиране преговорите за включване на страната в ЕС и подновяване разговорите за либерализация на визите, припомни евродепутатът, но заяви категорично, че това не означава компромис за южната ни съседка. „Турция няма да бъде третирана по някакъв специален начин. Има правила и изисквания, част от които страната не спазва и либерализация няма да има. ЕС взе решение да не обсъжда повече тази тема. По същество това е оценка за неподготвеност на страната и отказ за специално третиране, на каквото вероятно някои са се надявали или опасявали". Кюрдският проблем, ограничаване на редица свободи, съдебните процеси срещу журналисти, са част от тези изисквания и правила, които страната не спазва.

Евродепутатът Светослав Малинов е в Стара Загора, за да представи инициативата „Европейско междучасие". Целта е дискусия и запознаване на учениците с работата и проблемите пред Европейския съюз.