Спасителен пояс ли са частните уроци?
Спасителен пояс ли са частните уроци? / netinfo
3034 са учениците от Старозагорска област, които тази година завършват седми клас. Изтече срокът, в който учителите трябваше да подадат декларации, че не дават частни уроци на ученици от училището, в което преподават. Декларациите се подават в едномесечен срок от началото на учебната година, каза тази сутрин в предаването Дарик кафе началникът на Регионалния инспекторат по образованието Любомир Любенов.

Всички учители са длъжни да подадат такава декларация. Законът за Народната просвета регламентира дисциплинарно производство за тези, които не са подали. Тези декларации се използват когато съществува конкликт на интереси. А такъв има когато даден учител извършва образователни услуги с ученици от училището, в което преподава.

„Според мен дали да се вземат частни уроци зависи от това как се оползотворява учебното време в училище. В последно време станахме свидетели на часове, които не се провеждат с пълно натоварване. Успехът на един изпит зависи от дълга и целенасочена работа. Частните уроци са право на избор и ние като общество не трябва да допускаме да има конкликт на интереси и рекет в училищата. Трябва да имаме активна гражданска позиция, а да не разчитаме само на директорите и общината”, допълни Любомир Любенов.