Спасиха един от лебедите в езеро Загорка от омотана корда с плувка
Спасиха един от лебедите в езеро Загорка от омотана корда с плувка / личен архив

Спасителна акция за един от лебедите, пуснати наскоро на свобода във водите на езеро "Загорка" беше проведена рано тази сутрин от директора на старозагорския зоопарк д-р Радослав Михайлов, негови колеги и служители на Парк-Хотел "Стара Загора".

Още вчера вечерта много граждани подали тревожни сигнали до спасителя на водните колелета и на рецепцията на хотела, че около шията на по-младия по лебедите е омотана въдичарска корда и плувка, което вероятно му пречи и да се храни. Съмненията били, че лебедът вероятно е глътнал кукичката и може да умре от нараняването. Директорът на зоопарка д-р Радослав Михайлов пристигнал около 22,30 часа и с прожектор в тъмното направил оглед на състоянието на пострадалия лебед.

Спасиха един от лебедите в езеро "Загорка" от омотана корда с плувка
netinfo

Тази сутрин д-р Михайлов, трима негови колеги и няколко служители на Парк-Хотел „Стара Загора" започнаха спасителната операция.Беше съставен план лебедите да бъдат вкарани в тясната водна площ до хотела и там да бъдат заградени с мрежа. Спасителите обградиха двойката лебеди с лодки и водни колелета и не след дълго тактиката им успя. Пострадалият лебед попадна в опитните ръце на д-р Михайлов, който освободи шията и човката от омотаната корда и плувката,прегледа внимателно гърлото му, но не откри видими наранявания или наличие на кукичка. Не след дълго лебедът отново беше освободен.

Молбата на спасителите, на служителите на Парк-Хотел „Стара Загора", на природозащитниците от сдружение „Зелени Балкани", които освободиха лебедите в езерото и на Клуба по спортен риболов, стопанисващ източната половина на „Загорка", е въдичарите да внимават за плуващи птици, когато замятат стръвта си и да пазят езерото чисто.