Спад в аграрния сектор
Спад в аграрния сектор / netinfo
През последните години проблемите на България в развитието на аграрния сектор са твърде много. Това заяви деканът на Аграрния факултет към Тракийския университет доц. д-р Радослав Славов. Въпреки това статистиката през изминалата година показва, че търговският баланс на аграрното ни стопанство е положителен. Около 10.7% от населението участва пряко или косвено в стопанския сектор, а използваемата площ е 51.6% от територията на страната.

Статистиката показва, че по-малките стопанства не са конкурентноспособни на пазара. Поради тази причина се наблюдава тенденция към уедряване на селските стопанства.

Аграрният факултет към Тракийски университет има действащ център за следдипломна квалификация, с който цели подобряване и усъвършенстване на кадрите, заети в аграрния сектор. В момента се работи по 42 програми.

На 8 и 9 май факултетът ще чества своя професионален празник. В тържествата са предвидени конни състезания и киноложка изложба. Очаква се и представянето на доклад от декана доц. Славов, които ще бъде публикуван в ежегодния тематичен сборник на Аграрния факултет.