/ Dariknews.bg
Над 20 дела за онлайн тормоз, изнудване, кражба на лични данни и детска порнография са проведени за изминалата година в Районен съд – Стара Загора. Отчитайки този факт, съдът проведе лекция с младежи, на която те се запознаха с опасностите във вритуалното пространство.

лекция

“Децата са най-уязвими и попадат лесно в окото на престъпниците. Те могат да се използват и като ключ, за да се стигне до родителите им. Информацията, която съхраняваме в дигиталните си устройства, дори да ни се струва безобидна, се оказва много ценна за друг,  който може да я използва като дигитално оръжие“, обясни системният администратор на съда Стефан Чертоянов.

Facebook изтри над 2600 страници заради „координирано неистинско поведение“

Социалните мрежи са най-лесния път
, по който някой може да стане жертва на онлайн тормоз. Децата, които ги използват, често започват интернет разговор с непознати, без да имат ясната представа кой е виртуалният им приятел и какви последствия може да крие един “невинен” чат. Други начини да станем жертва на интернет престъпление е като теглим несигурни, безплатни софтуери, които може  да съдържат зловредни програми и да теглят лична информация от устройствата ни.

лекция
Dariknews.bg

“Мнозина смятат, че дигиталният и реалният свят нямат нищо общо. Това не е така. Действията ни в интернет винаги могат да се отразят в реалния живот. Понякога всичко може да започне като обикновена шега, която в последствие нанася сериозни психически травми на едно дете”, заяви Чертоянов.

За пример той посочи, историята на две съученички, които на шега си правят разголени снимки. След  като се скарали, едната девойка качила  снимките на приятелката си в интернет, а това довело до психологически срив момичето-то се затворило в себе си, спряло да ходи на училище и прекратило комуникация дори с родителите си.  

лекция
Dariknews.bg

Чертоянов апелира към всички родители да следят онлайн ходовете на децата си и програмите, които теглят, както и да не започват комуникация с профили на хора, които не са убедени, че познават лично.

лекция
Dariknews.bg

На лекцията в съда  присъстваха ученици от ГПЧЕ “Ромен Ролан и гостуващите им по програма “Еразъм +, младежи от Швеция, Испания и Полша.