Сметището в Стара Загора остава действащо и след 16 юли
Сметището в Стара Загора остава действащо и след 16 юли / netinfo

Община Стара Загора е получила разрешение от Министерството на околната среда и водите  за удължаване на срока, в който може да бъде използвано сметището на Мандра Баир. Освен него след 16 юли няма да бъдат закрити  още четири регионални депа- в Гълъбово, Чирпан, Казанлък и Гурково. По думите на директора  на Регионалната инспекция по околната среда и водите Нанчо Видев депата ще продължат да работят за неопределено време.

Той изрази надежда, че ще могат да бъдат изполвани до самото построяване на новото регионално депо. За да не бъдат закрити обаче, депата трябва да отговарят на определени изисквания, сред които наличие на отводнителни канали и инсталация, която да разделя отпадъците, тъй като според европейските стандарти в депата може да се депонира само сепариран отпадък.

Регионално депо, което изцяло да отговаря на изискванията на Европейския съюз в Стара Загора ще има  в края на 2012 г., съобщи екологът на общината Маргарита Георгиева. За него са осигурени  29 млн. евро по оперативна програма „Околна среда".