коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Служителка в община Стара Загора от отдел Строителство е дала положителен тест за коронавирус, информира директорът на РЗИ д-р Станимир Станков.

Жената не е обслужвала граждани, била е сама в работния си кабинет, тъй като колежката й била в отпуск. 

Заразеният строителен техник е на домашно лечение и след изтичане на карантината отново ще бъде тествана.

Пробата на служителката е получена вчера след 18 часа в лабораторията на УМБАЛ-Стара Загора. Причината да се тества бил съпругът й, който имал повишена температура. Двамата, със собствен транспорт, са се придвижили до лабораторията. Мъжът също е дал положителен резултат от направения тест.

Жената, която е на възраст между 50 и 60 години, е безсимптомна, в добро здраве и заедно с 60-годишния си съпруг ще останат карантинирани.

Под карантина е и колежката
на заразената служителка, въпреки че за последно те са били в контакт през последния работен ден на изминалата седмица.

Секретарят на община Стара Загора Делян Иванов увери, че тази вечер професионална фирма ще дезинфекцира цялата сграда на общинска администрация.

Ще се измерва температурата на всички служители преди началото на работния ден, а те са посъветвани ако се почувстват зле, да останат вкъщи и да потърсят помощ от личните си лекари. Два пъти дневно обаче ще се мери температурата на служителите от отдела, в който работи заразената жена.

На всеки два часа ще се дезинфекцират повърхностите в сградата, а общите площи ще се третират през обедната почивка на служителите.

В общинска администрация работят 360 души и към момента не се налага масовото им тестване.