Служители на ГДБОП пресякоха схема за ДДС – измами в особено големи размери
Служители на ГДБОП пресякоха схема за ДДС – измами в особено големи размери / Sofia Photo Agency, архив

Задържан е управителят на енергийна компания, занимавала се с доставка и транзитиране на електроенергия, съобщават от Пресцентъра на МВР.

Специализирана операция за пресичането на ДДС-измами провежда ГДБОП на територията на София, Стара Загора, Варна и Бургас. Схемата е реализирана от енергийна компания, занимавала се с доставка и транзитиране на електроенергия.
Проверката на антимафиотите включва периода 2007 - 2010 година. Направеният анализ установил, че транзитираните количества от българския търговец не съответстват на декларираното пред данъчните власти. Дружеството е декларирало пред НАП в пъти по-голямо от реалното количество изнесена електроенергия. По този начин неправомерно му е възстановяван ДДС в особено големи размери.

Според събраната информация до момента, за период от около 4 години компанията е възстановила ДДС в размер на около 20 милиона лева.

В хода на операцията е задържан собственикът на фирмата. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.