Сложи предпазен колан – спаси живот!
Сложи предпазен колан – спаси живот! / netinfo

Започва акция на полицията "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!". Използването на обезопасителните колани от водачите и пътниците в автомобилите е важен резерв за намаляване броя на загиналите и тежко пострадалите при пътно-транспортни произшествия. Наблюденията на пътна полиция сочат, че към момента коланите се ползват от около 85 % от водачите и пътниците на предни седалки при пътувания извън населените места и от около 65 %  - в населени места.

С цел повишаване информираността на гражданите за предпазващите функции на обезопасителните колани и повишаване използването им от пътниците на задните седалки, от 23 октомври до 10 ноември в цялата страна ще бъде проведена акция на полицията "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!".

Служителите ще налагат санкции на всички водачи и пътници, които не ползват обезопасителни колани, както и на водачите, неизпълнили задължението си за превозване на деца с детски обезопасителни системи.

От пътна полиция напомнят,  че Закона за движение по пътищата предвижда глоба в размер на 50 лв. за пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или каска. Освен паричната санкция, на водачите извършили това нарушение се отнемат 8 контролни точки.  

Засиленият контрол за използване на обезопасителните колани и системи за безопасно превозване на деца да продължат и след приключване на акцията.