Следим графика на градския транспорт в Стара Загора и със смс-и
Следим графика на градския транспорт в Стара Загора и със смс-и / Dariknews.bg, архив

80 от новите и модерни информационни табла по спирките на градския транспорт вече са снабдени със система за изпращане на информацията за графика на автобусите и тролейбусите чрез смс. Това обяви пред Дарик ръководителят на проекта Мирослава Шопова.

„По първоначално изготвения проект не бяхме предвидили подобна възможност. На таблата, които са три- и петредов дисплей, които са 80 на брой и са поставени в централната градска част обаче това може да се случи. Направихме го, защото така системата ще бъде обвързана с възможностите за надграждане, предвидени за следващия програмен период. Иначе на таблата ще си върви информацията за графика на автобусите и тролейбусите, при това напълно безплатно", обясни Мирослава Шопова.

Тя допълни, че екипът, ангажиран с изработването и монтажа на новите спирки продължава да работи и по изграждането на мобилното приложение. „Системата е доста сложна и не мога да се ангажирам със срок, в който тя ще бъде готова", допълни ръководителят на проекта.

Възможността да се получава графика чрез смс-и обаче предизвика дискусии в социалните мрежи. Цената на краткото съобщение е 0.25 стотинки без ДДС. В замяна всеки на телефона си може да получи информация след колко минути ще пристигне съответния автобус или тролей на съответната спирка.

Проучване на Дарик обаче установи, че извън социалната мрежа, хората, които знаят за тази възможност не са много.

„Определено новите табла могат да информират хората, но не напълно. Виждам ги по спирките, но не съм видял, че трябва да изпратя смс, за да разбера кога ще дойде следващия автобус. Не мисля, че хората биха изпращали смс-и за подобна информация.", заяви един от анкетираните.

Някои от гражданите завиха, че не използват информационните табла, тъй като не им доставят нужната информация. „Тези, които рядко пътуват може и да изпращат смс-и. Който обаче често използва градския транспорт горе долу знае кога минават автобусите и не смятам, че биха заплатили:, обясни жена на средна възраст,

Старозагорци се обединиха около мнението, че като цяло придобивката е полезна за града, но е задължително цялата информация по тях да е безплатна.

Модерните информационни табла са част от проекта "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора" по Оперативна програма „Регионално развитие" на обща стойност 28 903 503 лв.