Скандал беляза пленер
Скандал беляза пленер / Деляна Бобева

Скандал беляза откриването на 13-тия пленер по живопис и скулптора “Долината на розите” в Казанлък.

Пленерът е ежегоден и се организира и финансира от мецената Илиян Дончев.

Посетителите в Градската художествена галерия в Казанлък не успяха да видят пластиката на Доко Доков “Седналият Севт”, както и тази на Свети пророк Илия, заради това, че самият автор часове преди откриването на пленера се отказа от участие в него.

Причината, според организаторите, била разминаване в творческите виждания относно мястото и осветлението на творбите на именития скулптор.

В тазгодишното издание на пленера са показани 40 творби- само на казанлъшки автори- 6-тима тима живописци и 1 скулптор: Антон Антонов, братята Веселин и Антон Радулови, Пламен Бонев, маринистът Продан Проданов, Христо Генев и Спас Мавров.

На откриването на 13-тия пленер по живопис и скулптора дойде и бизнесменът Христо Ковачки, които дълго се спря пред дърворезбата - икона на Спас Мавров, озаглавена “Свети Иван Рилски”. Иконата е е близо 80 сантиметра и е изработена от чимшир.

Според организатора на пленера Илиян Дончев, бизнесменът харесал иконата заради това, че светеца е закрилник на миньорите. Водени били разговори и за откупка.