Синдикалисти с жалба до арбитражния институт
Синдикалисти с жалба до арбитражния институт / netinfo

Приключиха преговорите между синдикалистите и Националната компания "Железопътна инфраструктура".

“Постигнахме споразумение по три от 9-те точки: спиране на съкращенията в експлоатационното обслужване на сектора, гарантиране на изплащането на трудовото възнаграждение и договаряне на система за работните заплати. Получихме лично уверение от генералния директор, че ще бъде издадена заповед, която да отмени предишното нареждане  за отлагане на плащанията с 30%. Това означава, че служителите ще си получават заплатите в пълен размер!”, съобщи за Дарик радио председателят на КНСБ на БДЖ в Стара Загора Димитър Динев.

Той допълни, че не е постигнато споразумение по чл. 14 за минимално трудово обслужване.

“Следващата ни крачка ще бъде да внесем искане до Националния институт за помирение и арбитраж за подписване на това споразумение. След вземане арбитражно решение ние сме в правото си да проведем ефективни стачни действия", допълни още Динев.

Недоволството на работниците и служителите в Държавното предприятие започна от началото на септември. Тогава Управителният Съвет  прие антикризисни мерки, които обаче не бяха обсъдени със синдикатите - страна от колективния  трудов договор. Напрежението и недоволството нарастна и от нередовното изплащане на заплатите за август и септември.