Симфоничен концерт в Старозагорската опера
Симфоничен концерт в Старозагорската опера / DarikNews.bg/архив

Гост-пианистките от Япония Ецуко Оказаки и Киоко Сакаи ще участват в симфоничния концерт на 13 октомври от 19:00 часа в Старозагорска опера.

Симфоничен концерт в Старозагорската опера
netinfo
Киоко Сакаи е японска пианистка и професор в музикалната академия „Мусашино" в Токио. Освен концертните си прояви с пиано тя участва като член на жури в 10-тите международни състезания „Музиката и Земята" в София през април 2002г. и на 9, 10, и 11-тото международно състезание за пиано „Концертум" в Маратон /Гърция през 2003-2005г.В Япония също участва като член на жури на няколко места, а през 2000г. в Гърция провежда майсторски клас в консерваторията в Атина.

Ецуко Оказаки започва професионалната си кариера по време на престоя си в Германия. За първи път се появява в ефира на радио-програма в Германия, където представя много рецитали и концерти в Германия и Швейцария. Когато се връща в Япония, тя продължава да изпълнява соло рецитали, дует - пиано и оперна музика, което довежда до партньорски взаимоотношения с много изтъкнати местни и международни артисти.

Симфоничен концерт в Старозагорската опера
netinfo

По време на симфоничния концерт почитателите на класическата музика в Стара Загора ще имат възможност да чуят Моцарт - увертюра от операта "Дон Жуан", Бетовен - Концерт за пиано и оркестър No.4, Росини - увертюра от операта "Италианката в Алжир", Менделсон - Концерт за две пиана и оркестър в E dur.

Симфоничен концерт в Старозагорската опера
netinfo
Диригент на концерта е Деян Павлов. Той е дирижирал повечето опери и оркестри в България. Концертирал е в Германия (Тюрингски симфоничен оркестър), Англия (Бирмингамско хорово дружество), Гърция (Младежки Симфоничен Оркестър Русе). През 1992 г. е изнасял представления на оперите "Травиата", "Мадам Бътерфлай" и "Тоска" с Международния състав на Европейска Лирична Опера във Франция и Португалия. От 1995 г. ежегодно е канен за коледни и новогодишни концерт с Пазарджишки Симфоничен Оркестър и в цяла Испания. С Пловдивска Опера е изнасял представления на "Риголето", "Трубадур", "Кармина Бурана" в Мадрид, Барселона, Ла Коруня, Памплона. Асистирал е при постановките в Софийска Национална Опера на "Отвличане от старая" от Моцарт и "Кандид" от Бърнстейн. Гост-диригент на Държавния Симфоничен Оркестър в град Адана, Турция, концерт с Младежка Филхармония София в зала "Сметана", Прага.