Швейцарец дирижира симфоничен концерт в  Стара Загора
Швейцарец дирижира симфоничен концерт в Стара Загора / Държавна опера Стара Загора

Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на една интересна и пъстра програма от стилно подбрани симфонични произведения. Тази вечер от 19 часа на сцената на Старозагорската опера започва концерт, посветен на
150-та годишнина от рождението на Ян Сибелиус.

Музиката на Чехия, Испания и Финландия, представена от творби на най-големите радетели на самобитната музика на техните страни, ще прозвучи в изпълнение на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора със солист румънската пианистка Лаура Фелисия Смарандеску под диригентството на швейцарския диригент Силвио Вайлър.

Чешкият композитор Антонин Дворжак ще бъде представен с последната част „Отело" от неговия триптих от инструментални увертюри /"В царството на природата", „Карнавал" и „Отело"/. Музикалният шедьовър на неповторимия Мануел Де Файа „Нощи в градините на Испания" за пиано и оркестър ще предложи романтична музикална разходка - този път в горещата южна част на континента. Във втората част на концерта финландският композитор Ян Сибелиус ще бъдепочетен с изпълнение на неговата Пета симфония в ми-бемол мажор оп.82.