Ще протестират ли личните лекари?
Ще протестират ли личните лекари? / Dariknews
Ще протестират ли личните лекари?
22927
Ще протестират ли личните лекари?
  • Ще протестират ли личните лекари?

Общопрактикуващ лекар, който има договор със Здравната каса и закъснее за работа, да бъде глобяван с между 100 и 5 хиляди лева. Това са част от предложенията за промените в Закона за здравното осигуряване. Докторите ще плащат глоба и от 500 лева, ако пациентът не е доволен от направения му преглед.

"Това е абсурдно! Разбирате, че личното отношение може да предизвика безумия", коментира в студиото на Дарик радио председателят на Старозагорското Сдружение на ОбщоПрактикуващите Лекари д-р Георги Бакоев.

Промените в закона предвиждат и глоби за онези джи пи-та, които не си вдигнат телефона при позвъняване от пациент. Ако откаже да разговаря с нас, независимо дали е посред нощ или в почивен ден, докторът ще бъде санкциониран с 500 лева.

"И ние сме хора и имаме най-малкото физиологични нужди. От друга страна, как пациентът ще докаже, че лекарят не си е вдигал телефона? Ще ни искат разпечатки от ДАНС? Това е невъзможно! Явно тези промени са писани от хора, които никога не са работили тази професия или нямат поглед върху нещата", допълни д-р Бакоев.

Той е на мнение, че реформи в здравната система категорично трябва да бъдат направени, най-вече в болничната помощ.

"Има разлика от 700 милиона лева в бюджета предложен от здравната каса и този, който предложиха представителите на Общото събрание на Касата. Всеки разбира, че такъв огромен дисонанс не може да не предизвика срив в системата", коментира още д-р Бакоев.

До две седмици предложенията за промените в Закона за здравното осигуряване трябва да бъдат разгледани в пленарна зала. Ако бъдат приети, това със сигурност ще предизвика сериозни разногласия между лекуващи и управляващи.

"Държавата се опитва да има контрол абсолютно навсякъде, а това спира участието на съсловните организации в договарянията. В момента текат преговори между държавните институциите и Българският лекарски съюз. Бъдете сигурни, че ако тези промени се приемат, ще има протести!

Какво сподели още председателят на Старозагорското Сдружение на ОбщоПрактикуващите Лекари д-р Георги Бакоев, чуйте в прикачения звуков файл.