Ш@нс за младите безработни, търсят се и мераклии за детегледачи
Ш@нс за младите безработни, търсят се и мераклии за детегледачи / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

12 460 са регистрираните безработни в Старозагорско за месец май. Отчетеното ниво е 7,21%, което нарежда областта ни на четвърто място в национален план.
Традиционно най-високо е нивото на безработицата в община Николаево-19,69%, а най-ниско в община Стара Загора.

Въпреки цифрите обаче, да останеш без прехрана е еднакво трудно както за хората в зряла възраст, така и за най-младите-до 29-годишна възраст.
За тях програмата „Ш@нс за реализация на младежите в България" дава сериозни възможности. По проекта за Старозагорска област е предвидено обучение на 1 135 безработни, като оттях 797 могат да преминат чуждоезиково обучение. Регистрирането трябва да стане до 6 юли, когато изтича срокът на програмата.

Друга схема, по която се работи е „Отново на работа", която е продължение на националната програма „В подкрепа на майчинството". Чрез нея се дава възможност на млади майки, които искат да се върнат на работа, и чиито деца не са навършили три години, да наемат детегледачи.

Обучението за безработните е в продължение на 40 часа и се провежда от три екипа. „Към момента 12 родители са подали заявления и отговарят на условията, а 45 безработни са изявили желание да преминат курса за детегледачи. Досега са обучени 12, с шест са подписани договори, а един е започнал работа", обясни директорът на Бюрото по труда.

На детегледачите се осигурява минимална работна заплата и осигуровки. Необходимо условие е те да бъдат в трудоспособна възраст.