Шипка и Овощник подготвят празнична програма
Шипка и Овощник подготвят празнична програма / DarikNews, архив

Град Шипка и казанлъшкото село Овощник по традиция ще отбележат своя празник на един от най-големите празници, който християните почитат на 15 август - Успение Богородично. Кметовете Стоян Иванов на Шипка и Иван Колев - на Овощник, са избрали съботния ден - 18 август, за провеждане на тържествата. Изложби и представяне на занаяти, концерти, обреден курбан са само част от празничната програма в двете населени места. Както винаги, и тази година домакините очакват много гости от близо и далеч.

В Казанлък една от най-красивите църкви е наречена „Успение Богородично". Храмовият празник ще бъде отбелязан с нощно бдение и литийно шествие.

Според преданието, 15 август е денят, в който Божията майка напуска земния живот. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето вечно царство. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред нея закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата. Тогава апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Божията майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба". Освещават се обредни хлябове, които се раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден се правят родови срещи, приготвя се курбан за живот и здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.