Шипка 2013: Народът загърби речите на политиците
Шипка 2013: Народът загърби речите на политиците / Георги Манев

 

Над 10 хиляди българи се изкачиха на връх Шипка, за да поднесат цвете пред паметта на загиналите за българското Освобождение.
За разлика от предишни години многолюдните групи загърбиха площада под върха и политическите речи, като малцина останаха да чуят словата на митрополит Григорий и представителите на местната власт, оратори на честването.
Огромни задръствания, на повече от 12 километра по пътя към върха, десетки сергии за скара - бира, рехави националистически флагове и море от национални знамена белязаха празника.
За първи път честванията на Шипка преминаха без висши представители на държавната власт от ранга на вицепрезидент или представители на правителството. 
Единственият държавник, изкачил Шипка бе министърът по еврофондовете в оставка Томислав Дончев.
Сред уважилите честването бяха  и генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Клеманов, двама депутати от област Габрово, кметовете на Габрово и Казанлък, областните управители на двата града, представители на местната законодателна и изпълнителна власт.

Шипка не е място за словоблудство. Трудно е да чуеш понякога шепота на нашата история, заради викането на настоящето, каза в словото си пред малцината граждани останали да чуят политиците на Шипка министърът от кабинета на Борисов в оставка- Томислав Дончев.
Той говори за непокорството на българина в "стремежа му към съзидание и за смирение и мъдрост за водачите ни". Според Дончев, "историята е учителка, която говори тихо и наказва слабите ученици със слаб живот".
В дълго и исторически ретроспективно слово Великотърновският митрополит Григорий говори освен за героизма и приноса на руския народ за българското Освобождение преди 135 години, така и за "днешните поробители на народа ни", които можело да са "големи фирми и организации".
В словото си светият отец, отправи и поздрави и благословия към присъстващите от името на новоизбрания български патриарх Неофит. В неделята на Блудния син, преди Великденските пости, митрополит Григориий сравни българите с блудни деца, които има " от какво да се покайват през изминалите 135 години".
Докато на площада на връх Шипка се провеждаше тържественият митинг, в продължение на часове не спря върволицата от хиляди млади българи, загърбили речите и поели по пътя към Паметника на Свободата.
Безпрецедентни мерки за сигурност, жандармерия и проверки за оръжие белязаха честването на националния празник на връх Шипка.